Naslovnica VIJESTI INFO POČELA BERBA KORNIŠONA

POČELA BERBA KORNIŠONA

201

Projekat uzgoja kornišona, koji Udruženje poljoprivrednika općine Vogošća realizuje u saradnji sa firmom Agrona, stigao je do faze berbe. Trideset uzgajivača ove poljoprivredne kulture 4.i 5. Juna zasadili su prve biljke, a već sada one su spremne za berbu.

Jedan od poljoprivrednika koji su krenuli u ovaj projekat je i Adil Muhić iz naselja Hotonj. On uzgaja kornišone u tri plastenika ukupne površine 800 metara kvadratnih. Obzirom da već ima iskustva s uzgojem krastavaca i kornišona, on i njegova porodica već su ubrali prve plodove svoga rada, i zadovoljni su urodom i plodovima. Od kako je zasadio prve sadnice kornišona pa sve do prve berbe nije bilo nikakvih problema tokom rasta biljaka,a ističe dobru saradnju sa općinskim udruženjem poljoprivrednika i firmom Agrona.  Za sve nove uzgajivače najvažnijeu ovom projektu da im je obezbjeđen otkup proizvoda.

U projektu uzgoja kornišona na području općine Vogošća učestvuje 30 porodica, a najviše njih je zasadilo je površinu od 200 do 500 metara kvadratnih, zbog neiskustva u uzgoju kornišona. Već sljedeće godine očekivanja su da će veće površine biti zasađene ovom poljoprivrednom kulturom.