Naslovnica VIJESTI INFO PEDESET GODINA RIBOLOVNOG STAŽA HASANA DOLOVCA

PEDESET GODINA RIBOLOVNOG STAŽA HASANA DOLOVCA

41

Ljubav prema vodi i ribolovu kod našeg sugrađanina Hasana Dolovca prisutna je punih 50 godina. Dječačka radoznalost  vremenom je prerasla u sportsku strast i neku pozitivnu ovisnost o prirodi, putovanjima i dobrom društvu. Hasan je dugogodišnji član SRD “Vogošća”, koje kroz svoj rad nastoji popularizirati ribolov i općenito se bori za zaštitu prirode, što su svojim akcijama uređenja i čišćenja ribolovnih područja više puta pokazali na djelu.

“Iako je područje općine Vogošća bogato vodama, uslovi za ribolov i nisu najbolji, pa se naši ribolovci snalaze kako znaju i umiju. Putujemo i po stotinu kilometara, nemamo neke uslove za treninge, ali postižemo rezultate, gdje god dođemo suparničke ekipe pokazuju respekt prema nama. Ja sam počeo sa pet godina i uvijek mi je to dobro išlo. Kad se nešto voli ništa nije teško. I moja supruga je šampion, zna ulovit više od mene. Ribolov je danas kao i sve drugo moderniji nego ranije, ali je prava stvar posebno za ljude poput mene koji imaju određene zdravstvene probleme, pomaže puno, manje se pije lijekova. Neka svako proba, nema šta izgubiti. ” – priča nam Hasan.

Prema njegovim riječima, u dugogodišnjem ribolovnom „stažu“ bilo je i zgoda i nezgoda. Ali ko jednom uzme štap u ruke, teško će ga ostaviti. Najljepše od svega je to što se ribolovom mogu  baviti  bukvalno svi, stari i mladi, muškarci, žene i djeca. Ništa neobično onda da se ribolovom ljudi bave od djetinjstva pa sve do starosti. Odličan je odmor, rekreacija,  žubor vode, zelenilo, cvrkut ptica i drugi zvukovi prirode najbolja su antistres terapija dans potrebna svakom pojedincu.