Naslovnica VIJESTI INFO OVO SU SAVJETI CIVILNE ZAŠTITE: KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU ZEMLJOTRESA

OVO SU SAVJETI CIVILNE ZAŠTITE: KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU ZEMLJOTRESA

191

Podizanje svijesti stanovništva o prepoznavanju znakova zemljotresa, o mjerama ublažavanja rizika i o tome šta treba raditi prije, u toku trajanja i nakon zemljotresa aktivnosti su koje realizuju službe civilne zaštite od općinskog do najvišeg nivoa organizovanja.

Tokom samog zemljotresa najvažnije je pokušati ostati smiren što je više moguće, ne paničariti i shvatiti da ne ubija sam zemljotres, već većina povreda dolazi kad se ljudi panično pokušavaju da domognu sigurnog prostora. S tim u vezi, najčešće povrede nastaju od građevinskog materijala i uopćeno od predmeta koji padaju.

Ukoliko nas zemljotres zadesi u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoren prostor i koliko god je moguće udaljiti se od stabala i građevina. Međutim, ukoliko nas ova situacija zadesi na višim spratovima ili, ukoliko moramo ostati u zatvorenom prostoru, preporuka je da se sklonimo pored nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni.

Kako se navodi u uputama, ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima hitnih službi i vodite računa da vaše auto nije smetnja za prilaz hidrantu. Nakon potresa budite spremni za novo podrhtavanje tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnog, ali su jednako opasni jer mogu stvoriti novu štetu na već načetim građevinama.

Kako je kazao Nermin Hajro, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za civilnu zaštitu, dosadašnji potresi u našem neposrednom okruženju nisu ostavili veće posljedice duži vremenski period, ali je veoma važno da naša edukacija o prirodnim i drugim nesrećama ne bude zanemrana.