Naslovnica VIJESTI INFO OTVOREN JAVNI POZIV PČELARIMA

OTVOREN JAVNI POZIV PČELARIMA

79

Služba za privredu, lokalni integrisani razvoj i društvene djelatnosti Općine Vogošća u saradnji sa Udruženjem pčelara „Košnica“ realizuje projekat  „Dodjela rojeva i pčelarske opreme za nove pčelare putem sufinansiranja na području Općine Vogošća“. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost  16.975,00 KM, a način finansiranja je budžet Općine Vogošća   koja izdvaja 14.575,00 KM i krajni korisnici 2.400,00 KM, odnosno učešće po korisniku 160,00 KM.

Nosilac projekta je udruženje pčelara  „Košnica“. Predsjednik udruženja „Košnica“ Edin Pašić  se zahvalio u ime pčelara  Općini Vogošća i Službi za privredu, lokalni integrisani razvoj i društvene djelatnosti, koji su prepoznali projekat i dodijelili sredstva za nove pčelare. Ovom  prilikom predsjednik Pašić pozvao je sva fizička lica, sugrađane Općine Vogošća da se jave i podnesu zahtjev za dodjelu pčelinjih zajednica i dodatne pčelarske opreme po javnom pozivu.  Prednosti u samom projektu imaju nezaposlene osobe, odnosno s minimalnim primanjima s tim da postoje određeni kriterij, koji je naveden u javnom pozivu, navodi Jahić. Jedan od uslova jeste da aplikant posjeduje parcelu, odnosno zemljište za smješta pčelinjaka.

U okviru projekta 15 korisnika će dobiti po 5 komplet LR košnica sa rojevima i dodatnom pčelarskom opremom. Javni poziv je otvoren od danas i traje deset dana. Aplikanti mogu preuzeti obrasce za aplikaciju na projektu preko stranice Udruženja pčelara ili na portirnici Općine Vogošća.