Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINSKO VIJEĆE VOGOŠĆA ODRŽALO VANREDNU SJEDNICU

OPĆINSKO VIJEĆE VOGOŠĆA ODRŽALO VANREDNU SJEDNICU

90

Općinsko vijeće Vogošća danas je održalo vanrednu sjednicu. Na dnevnom redu elektronske sjednice bile su tri tačke. Odluke koje su usvojene jednoglasno neophodne su za pokretanje nekih od mjera za zaustavljanje mogućih negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o oslobađanju od plaćanja naknada za privremeno korištenje javnih površina za vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH za privredne subjekte kojima je naredbom zabranjen rad.

Jednoglasno je donesena i Odluka koja se odnosi na oslobađanje plaćanja naknada za zakupninu poslovnih prostora u vlasništvu Općine Vogošća za korisnike kojima je naredbama Federalnog štaba CZ zabranjeno obavljanje djelatnosti za vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.

U vezi sa trećom tačkom Općinsko vijeće je donijelo Zaključak o dodjeli zemljišta na privremeno korištenje u svrhu proljetnje sjetve u cilju prevazilaženja stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa.

U skladu sa ovim Zaključkom će naši sugrađani koji nemaju svoje zemlje imati priliku da posiju poljoprivredne kulture na zemljištu koje pripada Općini Vogošća. Nadležne službe pripremaju kriterije za dodjelu i uskoro će biti raspisan javni poziv o kojem će građani Vogošće biti blagovremeno obaviješteni.

Općina Vogošća priprema još neke mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica u koordinaciji sa višim nivoima vlasti.