Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINA VOGOŠĆA U SARADNJI SA KJKP “PARK I “RAD” USPJEŠNO RADI...

OPĆINA VOGOŠĆA U SARADNJI SA KJKP “PARK I “RAD” USPJEŠNO RADI NA ODRŽAVANJU JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

94

Održavanje komunalne higijene i zelenih površina u našoj lokalnoj zajednici obavljaju KJKP “Park” i “Rad” prema svojim godišnjim planovima uz neizostavnu saradnju sa Općinom Vogošća. U svim aktivnostima vezanima za komunalnu higijenu i zelene površine , od izuzetne je važnosti saradnja sa građanima. Prema riječima Dženane Čengić, više referentice za komunalne poslove u Općini Vogošća, prije kontejnera za separatno odvajanje otpada imali smo i tzv. zvona, međutim i pored edukacije građana, još uvijek nije postignut nivo da građani poštuju to odvajanje otpada. Također, lijepo vrijeme koristimo za boravak u parkovima, ali smo svjedoci da neodgovorni građani ipak ostavljaju otpad iza sebe. Čengić je apelpvala građanima da budu odgovorni jer se mnogo sredstava ulaže da imamo lijepu i čistu lokalnu zajednicu, fontane u prakovima su izgrađene kako bi uljepšale parkove ali i to mnogi uništavaju, zbog toga je važna svijest građana u očuvanju komunalne higijene.

Što se tiče komunalnog centra najveći broj poziva građana imaju u mjesecu decembru, kada mnogi zovu kako bi očistili snijeg.

Održavanje komunalne higijene i zelenih površina vrši se u centralnom dijelu općine, održavanje ostalih područja finansira Općina Vogošća vlastitim sredstvima.