Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINA VOGOŠĆA: SOCIJALNI KRITERIJ KLJUČAN PRI DODJELI PLASTENIKA

OPĆINA VOGOŠĆA: SOCIJALNI KRITERIJ KLJUČAN PRI DODJELI PLASTENIKA

146

Općina Vogošća je u nastojanju da pomogne stanovnicima da što bezbolnije prebrode ekonomske posljedice pandemije koronavirusa usmjerila je 72.703,80 KM za nabavku 26 plastenika koje će dodijeliti građanima, a u cilju intenziviranja poljoprivredne proizvodnje na području Vogošće.

Prije potpisivanja Ugovora sa odabranim korisnicima načelnik Edin Smajić održao je sastanak sa predstavnicima Službe koja je provodila Javni poziv za dodjelu plastenika.

Za razliku od dosadašnjih javnih poziva kada je osnovni kriterij bio u kojoj mjeri aplikant može iskoristiti dodijeljeni plastenik i koliko je uspješan kao poljoprivredni proizvođač, ovog puta kriteriji su prilagođeni kako bi socijalni status bio prioritet pri dodjeli plastenika. Odnosno kako bi se obezbijedilo da ovu vrstu mogućnosti da se živi od svog rada ostvarili oni građani Vogošće koji imaju izrazito mala ili nikakva primanja po članu domaćinstva. Predstavnici Službe za integisani lokalni razvoj i društvene djelatnosti su informisali načelnika da je sve urađeno upravo u skladu sa pomenutim kriterijima, nabavljeno je 26 plastenika pojedinačne veličine od sto kvadratnih metara ukupne vrijednosti 72.703,80 KM. Ugovori sa odabranim korisnicima biće potpisani u srijedu, 20.05.2020. godine, a dobavljač će instalirati plastenike na pripremljeno zemljište do kraja maja ili početkom juna. Nakon toga će korisnicima ovog projekta biti obezbijeđen sjemenski materijal i rasad.

Govoreći za RTV Vogošća načelnik Smajić je istakao kako je ovo rekordna godina kada su ulaganja u poljoprivredu u Općini Vogošća u pitanju. Od prvobitno planiranih 110.000,00 KM došlo se u situaciju da će biti uloženo 260.000,00 KM. Načelnik je najavio i novi Javni poziv za dodjelu plastenika od 50 kvadratnih metara za one građane Vogošće koji raspolažu sa manje zemlje. Također, načelnik je  nagovijestio da će do kraja 2020. godine Općina vogošća realizovate još neke poticaje iz oblasti poljoprivrede.