Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “POGIBIJA BRAĆE MORIĆA” prof. dr. ENVERA IMAMOVIĆA

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “POGIBIJA BRAĆE MORIĆA” prof. dr. ENVERA IMAMOVIĆA

58

Vogošćanska promocija knjige  „Pogibija braće Morića” istaknutog historičara i arheologa prof. dr. Envera Imamovića održana je sinoć u JU KSC Vogošća.   Knjiga govori o historijskim  događajima,  pobunama  i nemirima, tadašnjim društvenim prilikama i politički nestabilnom vremenu, a radnja se dešava u Sarajevu prije 250 godina. Glavni likovi su braća Morići najistaknutiji  borci za ljudska prava tog vremena.

“Morići su  zapravo bili pobunjenici protiv nepravde, tačnije, protiv eksponenata tada već privredno i vojno oslabljenog Osmanskog carstva u pokrajini Bosni i Sarajevu što su zloupotrebljavali centralne propise i namete,  tražeći višestruko veće poreze od stanovništva od centralno propisanih. Knjiga je pisana na jeziku naših nana, pa sam stavio i jedno objašnjenje da ne zaboravimo šta znači pendžer, ašikovanje, kaldrma,  riječi koje su pomalo zaboravljene, ali im se vraćamo jer su naše nasljeđe.” – rekao je sinoć u izjavi za TV Vogošća autor prof. dr. Enver Imamović.

Imamovićev roman “Pogibija braće Morića” naišao je na izuzetan prijem kod čitalačke publike.  Jedan od najpoznatijih bh. historičara je objasnio kako su braća Morići, poput Husein-bega Gradaševića, bili veliki heroji i borci za Bosnu.  Osim autora o knjizi su još  govorili Enes Kujundžić, Mesud Hero i  Hajrudin Mešić.