Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE IZVOĐAČA I SVIRAČA

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE IZVOĐAČA I SVIRAČA

208

Asocijacija izvođača i svirača – AIS, koja zastupa izvođačka prava u BiH, održala je jučer u Vogošći redovnu skupštinu. Ovo je druga po redu skupština ove asocijacije, a raspravljalo se o različitim temama bitnim za ovu oblast. Podnesen je izvještaje o prethodnom radu i donesene su smjernice kako da se ova oblast što bolje uredi. Prvi put Skupština AIS-a  održana je i uz podršku Instituta za intelektualno vlasništvo koji je dodjelio licencu Asocijaciji da zastupa izvođače i autore u BiH.

AIS je do održavanje skupštine imao 327 članova, a izvođača i autora iz različitih žanrova muzike. U Asocijaciji procjenjuju da u BiH ima dvije do tri hiljade izvođača. Osnovna uloga ovog udruženja je da od korisnika djela njihovih članova ubire naknadu, koju prosljeđuje njima, i na taj način štiti njihova  prava.

Skupštini AIS-a prisustvovao je veliki broj izvođača koji su već od ranije članovi Asocijacije, jedan od njih je i Ibrahim Jukan, izvđač narodnih pjesama, koji je član udrženja od osnivanja, a nakon ove skupštine očekuje da će se stanje u oblasti autorskog rada popraviti.