Naslovnica VIJESTI INFO OBRAZOVANJE JE TEMELJNI DIO SVIH DRUŠTVENIH PROCESA

OBRAZOVANJE JE TEMELJNI DIO SVIH DRUŠTVENIH PROCESA

98

Obrazovanje je suštinski osnov života i egzistencijalna potreba svakog čovjeka. Generalna skupština UN-a proglasila je 24. januar Međunarodni dan obrazovanja, a posvećen je jačanju uloge obrazovanja. Povodom obilježavanja  dana obrazovanja razgovarali smo s prof. dr. Đevadom Šašićem, prodekanom za nastavu na Fakultetu za upravu. Profesor dr.Šašić  nam je govorio o obrazovanja u našoj zemlji, ali i o samom značaju obrazovanja. Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Jedan od sistema na koji je pandemija direkto uticala je obrazovanje. Period koji je iza nas, pokazao nam je da novo stoljeće od nas zahtijeva da postanemo pismeni na nove načine kako bismo znali da odgovorimo na brojne izazove. U ovom vremenu pandemije, obrazovanje je izloženo mnogim promjenama, od zaštite učesnika u obrazovno-odgojnom procesu do načina i modela izvođenja nastave.  Ono što je bitno jeste da je korona kriza prouzrokovala nužnost postojanja alternativnih metoda podučavanja, a digitalni alati su postali uvjet za obrazovanje u izvanrednom stanju.

Da bi mladima osigurali budućnost kakvu zaslužuju, niko ne smije biti ravnodušan prema obrazovanju, jer činjenica je da je obrazovanje temeljni dio svih društvenih procesa.