Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA BITKE ZA ŽUČ I POGIBIJE HEROJA MUJE ŠEJTE

OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA BITKE ZA ŽUČ I POGIBIJE HEROJA MUJE ŠEJTE

149

Prije 31 godinu na brdu Žuč vođena je jedan od najznačajnih bitaka u odbrani slobodnih vogošćanskih teritorija i grada Sarajeva. Sjećanje na taj 18. septembar 1992. godine, kada je i izvedena agresorska ofanziva sa živim štitom, obilježeno je dostojanstveno u organizaciji udruženja RVI i udruženja Logoraša Općine Vogošća. U toj ofanzivi 1992. godine poginuo je heroj iz Ugorskog, „Zlatni ljiljan“ Mujo Šejto.

Osim pogibije vogošćanskog heroja Muje Šejte ono što je izazivalo jezu kod naših boraca prije 31 godinu na brdu Žuč je kukavičluk agresorske vojske koja je u ofanzivi koristila tzv. „živi štit“ sačinjen od logoraša iz vogošćanskih logora. Poginuo je Mujo 18. septembra, poginuli su i drugi borci Armije BiH, ginuli su i logoraši, ali agresor nije uspio probiti linije odbrane i zauzeti Sarajevo, glavni grad BiH.

Na manifestaciji upriličenoj na lokalitetu Tri bukve Zahid ef. Mujkanović je sa džematlijama Ugorskog proučio Jasin za sve šehide. Literarne radove su pročitali unuka Muje Šejte, Lamija Hadžihasanović te Amila Grbo i Mahir Kopić.