Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

109

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – „Unija veterana“ Općine Vogošća na lokalitetu Sjenička kosa obilježena 30. godišnjica „Bitke za Poljine“. Bilo je to  još jedno prisjećanje na 31. juli 1992. godine i na sve one hrabre borce koji su braneći slobodne vogošćanske teritorije i Sarajevo dali svoje živote. Obilježavanju su prisustvovali učesnici bitke, delegacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i političkih stranaka.

Salem Numanović predsjednik JOB  „Unija veterana“ Općine Vogošća je naglasio da se herojstvo bosanskohercegovačkih boraca ne smije zaboraviti, kao ni njihova žrtva za slobodu svih nas. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim. Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Vehbija efendija Makić je proučio Jasin, a Amna Planja je pročitala svoj literarni rad na temu „Bitka za Poljine“.