Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA ODBRANE SARAJEVA I BIH

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA ODBRANE SARAJEVA I BIH

134

Delegacija KS te predstavnici boračkih udruženja i građani, na šehidskim mezarjima „Kovači“, na groblju „Lav“, i na mezarju „Stadion“ polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali su počast svim šehidima i poginulim borcima iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na ovaj način počelo je obilježavanje 24. godišnjice od bitaka koje su vođene 2. i 3. Maja za odbranu grada Sarajeva i BiH.

Predstavnici boračkih udruženja tom prilikom su izjavili da je sprijećen agresor u namjeri da zauzimanjem zgrade Predsjedništva BiH izvrši državni udar i uz pomoć JNA upotpunosti okupira glavni grad BiH.

Namjera agresora je spriječena odlučnom i hrabrom borbom slabo naoružanih branitelja koji su zaustavili agresora u pokušaju da zauzme centar grada.

Presudne bitke vođene su na Skenderiji, oko zgrade Predsjedništva, u Titovoj ulici, gdje su nanešeni veliki gubici agresoru.

Zarobljavanje prvog predsjednika predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića odredilo je događaje koji su se desili 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici.

Povodom obilježavanja ovog datuma Udruženje boraca, organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, pravoboraca i branitelja Bosnae-Zelene Zeretke  Vogošća sutra će položiti cvijeće na spomen ploči kod mosta na Drveniji.