Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA AKCIJE PRETIS

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA AKCIJE PRETIS

185

Udruženje boraca „Patriotska liga“  Vogošća i Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ obilježili su 24. godišnjicu čuvene akcije Pretis.

Akcija “Pretis” koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći 17. na 18. april 1992. godine.

Kako su danas naveli bivši pripadnici odreda Bosna, akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice.

Po završetku akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su bosanske patriote – brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO-a.
Prema riječima organizatora manifestacije, tradicionalnim obilježavanjem ove akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike „Pretis“, čuva se uspomena na izvanrednu akciju koja je imala izuzetan značaj , obzirom na činjenicu da patriotske snage u Sarajevu nisu raspolagale dovoljnim brojem protuoklopnih sredstava, a koja su im tada bila neophodna. Efekti ove akcije imali su izuzetan utjecaj na ishod bitaka na Stupu, Azićima, Mojmilu, a spriječeno je i presjecanje grada Sarajeva, kao i odbrana zgrade Predsjedništva RBiH.

Obilježavanju 24. godišnjice bitke za „Pretis“ prisustvovali su i učenici vogošćanskih osnovnih škola, kojima je održan historijski čas o ovom događaju.