Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SOCIJALNOG RADA

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SOCIJALNOG RADA

201

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se 20. marta svake godine s ciljem da se skrene pažnja na važnost i ulogu socijalnih radnika u našem društvu.

Ove godine poseban akcenat stavljen je na značaj i ulogu socijalnih radnika u obrazovanju zbog problema sa kojima se susreću kako nastavnici tako i cjelokupno društvo.

  1. Sve veći broj razvoda, razdvojenost porodice, borba za egzistenciju, izazovi su sa kojima se susrela i bosanskohercegovačka porodica. Sve se to odražava i na ponašanje djece. Svjedoci smo sve većeg broja međuvršnjačkog nasilja i drugih devijantnih pojava na koje treba ukazivati i prevenirati ih, a socijalni radnici su jedini koji mogu ući u porodicu i pokušati naći rješenje za novonastale situacije.

Prema informacijama koje smo dobili iz Kantonalnog centra za socijalni rad, potreba za ovim kadrom je sve izraženija, a socijalni radnici u svom radu sve se češće nalaze pred zidom, zbog činjenice da se potrebe građana stalno povećavaju, a kapaciteti koje imaju centri za socijalni rad kao i druge ustanove nisu dovoljni da odgovore svim potrebama.