Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA OPĆINE VOGOŠĆA: NAŠA OBAVEZA JE SJEĆATI SE STRAHOTA

OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA OPĆINE VOGOŠĆA: NAŠA OBAVEZA JE SJEĆATI SE STRAHOTA

168

Loše vremenske prilike nisu poremetile održavanje godišnjeg skupa u povodu Dana logoraša Općine Vogošća. Dostojanstveno je odata počast stradalim logorašima i prigodan program upriličen kod Spomen obilježja u vogošćanskom parku.

Preživjeli logoraši, članovi njihovih porodica i delegacije u povodu  5. maja, Dana logoraša Vogošće položili su cvijeće i odali počast onima koji su tokom agresije na našu zemlju u agresorskim logorima, kao što su Nakina garaža, Bunker, Planjina kuća i dr. izgubili život.

Kroz agresorske logore na području Vogošće tokom  agresije na BiH na području Vogošće je bilo zatočeno preko 800 ljudi. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 229 ubijenih, a za više od 60 Vogošćana se još uvijek traga.

Prisutnima na današnjem obilježavanju Dana logoraša su se obratili predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, preživjeli logoraš Nijaz Salkić te pomoćnik načelnika Općine Vogošća Fetah Kadrić.

„Nama jedino pomaže Općina Vogošća i zahvalni smo načelniku i Općinskom vijeću, koji su uvijek uz nas, kako bi dostojno obilježili ovaj datum“, kazao je između ostalog Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, je istakao da se ovo okupljanje i upriliči kako bismo “pamtili naše žrtve i ubijene članove porodice, prijatelje, poznanike, ne sa ciljem da bi se nekome svetili nego da bi učinili sve moguće napore da se agresija i genocid u BiH nikada više ne ponove“.

Sa današnjeg okupljanja poruka je jasna: preživjeli logoraši se moraju sjećati strahota koje su preživjeli tokom agresije na BiH i govoriti istinu o tome jer se ova istina ne uči u školskim klupama!