Naslovnica VIJESTI INFO OBEZBIJEĐENO SUFINANSIRANJE IZGRADNJE MOSTA U NOVOJ INDUSTRIJSKOJ ZONI

OBEZBIJEĐENO SUFINANSIRANJE IZGRADNJE MOSTA U NOVOJ INDUSTRIJSKOJ ZONI

153

Potpisivanjem sporazuma između Općine Vogošća, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo obezbijeđeno je dodatnih 415.000 KM za izgradnju mosta i pristupne saobraćajnice kojom će biti spojena Nova industrijska zona u vogošći sa Magistralnim putem M 18.
Sporazum je potpisan u skladu sa Programom raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama Kantona Sarajevo. Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom, odnosno pristupnim i priključnim putevima, komunikacijom unutrašnjeg transporta, snabdijevanjem vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju
Na ovaj način je obezbijeđen znatan dio sredstava potrebnih za izgradnju ovog infrastrukturnog objekta koji će značajno unaprijediti funkcionalnost Nove industrijske zone.
Općina Vogošća je već obezbijedila 125.000 KM, nedavno je sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo postignut sporazum da se ovaj projekat podrži sa 350.000 KM, te uz sada obezbijeđena sredstva Općina vogošća kao investitor može bez bojazni krenuti u izgradnju mosta uporedo radeći na obezbjeđenju nedostajućih sredstava.
U tom smislu već je upućena aplikacija Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta po nedavno raspisanom javnom pozivu, a intenzivno se pregovara i sa drugim nivoima vlasti spremnim da podrže razvoj privrede.
Općinski načelnik Edin Smajić izrazio je zadovoljstvo spremnošću ministarstva da podrži ovaj projekat ističući, ipak da su očekivali veća sredstva, ali istovremeno izražavajući uvjerenje kako će ministarstvo nastaviti podržavati izgradnju ovog mosta.
Vrlo brzo možemo očekivati i otvaranje ovog gradilišta budući da je izvođač izabran, a inicijalna sredstva već operativna.