Naslovnica VIJESTI INFO NOVO ZAHLAĐENJE UTIČE NA KVALITET RASADA

NOVO ZAHLAĐENJE UTIČE NA KVALITET RASADA

140

Novi talas zahlađenja utiče  na biljke ukoliko se adekvatno zaštite, ali će se i znatno usporiti rast i razvoj prvog ovogodišnjeg rasada. U plasteniku kod Melihe mogu se pronaći i određene egzotične biljke kao i različite vrste voća i povrća čija proizvodnja nije uobičajena na našim prostorima, ali za koju ipak postoji i određena potražnja, kao što je za plodom kivana, gorke dinje, meksičke paprike, godži bobice i slično.

Za uspjeh proizvodnje rasada potrebno je uložiti mnogo znanja, planiranja, vremena i rada. Baštovani unaprijed znaju kada treba posijati sjeme određenih kultura, koliko treba sjemenu različitih biljnih vrsta da klija i nikne, koju temperaturu, osvjetljenost i vlažnost trebaju obezbjediti tokom uzgajanja rasada. O tome kako možemo odabrati kvalitetan rasadni materijal i koje su to sorte razgovarali smo sa Melihom Kaljanac iz Svraka koja se dugi niz godina bavi plasteničkom proizvodnjom i sadnjom rasada.  Meliha je istakla da ako sade u plasteniku obično idu hibridi. Kada biramo rasad ne gledamo visinu biljke nego korjen, bitno je da biljka bude dobro ukorijenjena i mora se uvijek gledati debljina. Meliha trenutno ima pikovanih sadnica paprike, paradajza, krastavaca i drugih kultura. Sada uglavnom  kupuju rasad osnovnih životnih namirnica ali Meliha kaže da ima i onih koji žele da eksperimentišu pa uzimaju i egzotična sjemena.

Od pravilne njege zavisi i kvalitet rasada jer za svaku vrstu trebaju posebni uslovi. Meliha, kao i drugi poljoprivredni proizvođači nastoje da uzgoje određene povrtlarske kulture, ali uspjeh ne ovisi samo o njihovom trudu, nego i o vremenskim prilikama koje im često ne idu na ruku.