Naslovnica VIJESTI INFO NIHAD HADŽIĆ IZ NASELJA TIHOVIĆI ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE

NIHAD HADŽIĆ IZ NASELJA TIHOVIĆI ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE

499

U porodici Nihada Hadžića iz naselja Tihovići već decenijama se u zlatnu jesen priprema bogata zimnica. Pekmezi, bestilji, prirodni sokovi, salate i ajvari sve se to priprema sa mnogo ljubavi na tradicionalni način. Slasne i ukusne delicije se pripremaju od voća i povrća uzgojenog na Nihadovom imanju.

Naša ekipa ga je posjetila prilikom pravljenja pekmeza od tri sorte autohtone kruške, a pekmez se može praviti i od jabuka i dunja. Put od sirovine do gotovog proizvoda je dugotrajan i zahtjevan, ali se isplati zbog ukusa pekmeza i njegovih ljekovitih i hranjivih osobina. Nihad kaže da se na Tihovićima oduvijek pripremala zimnica i da se ovakvi poslovi obavljaju uz podršku i pomoć drugim članova porodice i prijatelja.

Prilikom snimanja kod porodice Hadžić Nihadu je pomagala mama Zekija i amidžinica Sejda koja je poznata po tome jer ima dva imena. Uživali smo u razgovoru i druženju sa ljubaznim domaćinima koji su se prisjetili kako su se ovi poslovi nekad obavljali na teži način, ali ni tada nije nedostajalo ljubavi i podrške u porodicama.

Pekmez je izuzetno zdrav i kada se pripremi na pravi način može trajati desetinama godina. Konzumira se u manjim količinama i dugo uživa u njegovom okusu i mirisu u šta se uvjerila i naša ekipa.