Naslovnica VIJESTI INFO NASTAVLJENI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI DŽAMIJE U NASELJU SVRAKE

NASTAVLJENI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI DŽAMIJE U NASELJU SVRAKE

144

Radovi na rekonstrukciji džamije u naselju Svrake teku predviđenom dinamikom. Ovih dana radi se na zamjeni klasične krovne konstrukcije modernom konstrukcijom u obliku kupole kao i renoviranje unutrašnjosti džamije. Ukoliko vremenski uslovi dozvole rekonstrukcija džamije bit će završena za mjesec dana.

Radove na rekonstrukciji džamije u naselju Svrake izvode radnici firme “Famus gradnja 3” iz Sarajeva.

Džamija u Svrakama do temelja je porušena u protekloj agresiji na našu zemlju. Obnovljena je donatorskim sredstvima Visokog saudijskog komiteta 1996.godine. Zbog povećenog broja džematlija i dotrajalog krova, već odavno se javila potreba za izvođenjem dodatnih radova kojima će biti povećan molitveni prostor i proširen ulaz u ovaj vjerski objekat, kazao nam je Bego Selimović, predsjednik građevinskog odbora za rekonstrukciju džamije u naselju Svrake.

Kakav značaj ima džamija u životu muslimana najbolje se može vidjeti iz postupaka Muhameda a.s., koji je prvu džamiju sagradio u mjestu Kuba (proveo 4 dana), na putu ka Medini. Dakle on je bio na putu, još nije ni stigao do svog odredišta, a već je bio sagradio džamiju. Kada dolazi u Medinu prvo što je gradio bila je džamija, a tek poslije gradnje sagradio je sebi kuću uz džamiju.

Još jednom pozivaju se sve džematlije da se aktivno uključe u prikupljanju sredstava za rekonstrukciju džamije u ovom naselju.