Naslovnica VIJESTI INFO NASTAVLJENA IZGRADNJA KANALIZACIJE U NASELJU GORNJA JOŠANICA I

NASTAVLJENA IZGRADNJA KANALIZACIJE U NASELJU GORNJA JOŠANICA I

133

U ovom naselju započela je V faza radova na izgradnji kišne i fekalne kanalizacije sa zaštitom trupa kanalizacije u Jošaničkoj rijeci.

“Projekat je započet 2015. godine i radi se u fazama. Vrijednost kompletnog projekta je 879.510,73 KM. Do sada su urađene 4 faze i utrošeno je 467.710,49 KM. Peta faza podrazumijeva izgradnju 479 metara fekalne kanalizacije i 201 metar oborinske kanalizacije po predviđenim dionicama. Sredstva u iznosu od 175.000 KM obezbjedili su Fond za zaštitu okoliša i Općina Vogošća” rekao danas prilkom obilaska radilišta Fetah Kadrić, pomoćnik načelnika za komunalne, poslove mjesnih zajednica i zajedničke poslove u Općini Vogošća.

Pored ovog projekta radi se i projekat uređenja riječnog korita odnosno izgradnja obaloutvrda u dužini od oko 200 metara.

Sead Bradić, potpredsjednik Savjeta MZ Vogošća II, zahvalio se Općini Vogošća što je ovaj projekat prepoznala kao prioritetan jer,  kako je kazao, ovo naselje nikada nije imalo regulisanu odvodnju fekalne i kišne kanalaizacije. “Realizacijom ovog projekta kao i uređenja riječnog korita biće riješeni naši dugogodišnji problemi” istakao je Bradić.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo. Ukoliko dozvole vremenski uslovi radovi bi trebali biti završeni za 60 dana.