Naslovnica VIJESTI INFO NAJZNAČAJNIJI PROJEKAT UDRUŽENJA “HABER” U PROŠLOJ GODINI JE OTVARANJE SPOMEN SOBE U...

NAJZNAČAJNIJI PROJEKAT UDRUŽENJA “HABER” U PROŠLOJ GODINI JE OTVARANJE SPOMEN SOBE U VOGOŠĆI

73

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine „Haber“, uz podršku Općine Vogošća, u maju 2021.godine je otvorilo spomen sobu šehidima i poginulim borcima. Na ovom mjestu se nalaze fotografije vogošćanskih šehida i poginulih boraca, kao i eksponati iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992.- 1995.godine, multimedijalna sala za filmske projekcije, održavanje okruglih stolova i časova historije. Inače  Udruženje „Haber“ je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Kroz prostor ove spomen sobe prošli su učenici vogošćanskih škola, a obišle su je i brojne delegacije boračkih i drugih udruženja te delegacije nadležnih institucija vlasti i drugih općina sa područja Kantona Sarajevo. U narednom periodu trudiće se da broj posjeta bude što veći, imaju mnoge projekte u planu, a neki od projekata jeste knjiga o 411 šehida i poginula borca čije se fotografije nalaze u spomen sobi. Udruženje „Haber“ ima za cilj i u daljnjem radu na opremanju ovog prostora koji će zasigurno biti jedno od centralnih muzejskih mjesta ovakve vrste u našoj zemlji, koje od zaborava čuva bogatu historijsku građu i druge važne eksponate koji svjedoče borbi Vogošćana tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH.

Iz Udruženja „Haber“  izrazili su zadovoljstvo što je Općina Vogošća bila i ostala partner „Haberu“ i što u skladu sa finansijskim mogućnostima pomaže realizaciju projekata važnih u instituciji sjećanja vezanih za period od 1992.-1995. godine. Prostor memorijalnog centra se nalazi u ulici Skendera Kulenovića broj 65.