Naslovnica VIJESTI INFO NA PRESS KONFERENCIJI VLADE I ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE KS NAČELNIK EDIN SMAJIĆ...

NA PRESS KONFERENCIJI VLADE I ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE KS NAČELNIK EDIN SMAJIĆ UPOZNAO JAVNOST SA DOSADAŠNJIM MJERAMA PODUZETIM NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

517

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić u svom obraćanju na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS napravio retrospektivu dešavanja, počev od 18. marta kada je donesena Naredba o proglašenju prirodne i druge nesreće na području općine Vogošća.
„Imali smo spremne sve planske dokumente kojima smo vrlo brzo sve strukture zaštite i spašavanja stavili u punu funkciju. Zatim smo nabavili neophodna dezinfekciona sredstva, sanitarnu i zaštitnu opremu, te kontinuirano bili na raspolaganju općinskom Domu zdravlja“, naveo je, između ostalog, načelnik Smajić.
Istakao je kako u suštinskom i profesionalnom smislu vlada puna koordinacija sa Kantonalnim štabom CZ, kao i sa svim zdravstvenim ustanovama koje funkcionišu u KS.
„Na području naše općine mi smo imali 108 osoba koje su izašle iz izolacije, a trenutno je njih 33 još u izolaciji“, istakao je načelnik, te naglasio kako je poštovanje izolacije bilo na izuzetno visokom nivou.
Dodao je kako je 26. marta zabilježen prvi slučaj zaraze od korona virusa u Vogošći, koji su vrlo ekspeditivnim procedurama, a koje su, između ostalog, podrazumijevale 24-satno zatvaranje ulaza u zgradu gdje je ova osoba stanovala, kao i izolaciju svih stanara, smjestili u kliničku instituciju u kojoj se trenutno ova Vogošćanka osjeća dobro.
„Kada je u pitanju ovaj slučaj, urađeno je 30 dodatnih testiranja. Prije 48 sati imali smo još jednu osobu pozitivnu na koronavirus koja je živjela sama i bila je u izolaciji, zbog čega su svi nadležni konstatovali da ova osoba nije imala kontakata. Jučer je smještena u izolatorij i za sada se relativno dobro osjeća“, istakao je načelnik.
Govorio je i o funkcionisanju Općinskog štaba civilne zaštite koji je angažovan i na raspodjeli svih vrsta pomoći socijalno ugroženim stanovnicima, ali i na dostavi lijekova i životnih potrepština.
Uputio je zahvalnost i članovima nevladinog sektora i organizacijama civilnog društva kao i svima koji pomažu da se pomoć onima kojima je potrebna i dostavi.
„Naše vatrogasno društvo i kantonalno preduzeće ‘Rad’ su već više puta oprali sve ulice, trgove i ostale javne površine te uradili njihovu dezinfekciju. Također je izvršena dezinfekcija svih ulaza i zajedničkih dijelova zgrada, te se priprema i nastavak svih ovih aktivnosti“, precizirao je načelnik Smajić.
Dodao je i kako su proveli i nekoliko kratkoročnih privrednih mjera. Istakao je i da su danas održali vanrednu elektronsku sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su donesene tri odluke, a koje su vezane za oslobađanje plaćanje naknada za korištenje poslovnih prostora i javnih površina svima onima kojima je zabranjen rad, te stavljanje na raspolaganje općinskog zemljišta svima koji žele da ga obrađuju, odnosno na njemu nešto posiju.
„Već smo podijelili sjemenski materijal u vrijednosti od 23.500KM, te provodimo proceduru za njegovu dodatnu nabavku za još 15hiljada KM“, kazao je načelnik i najavio konkretnu podršku svim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.
Naglasio je i kako sve općinske službe rade restrikcije svih nepotrebnih troškova, jer se neminovno očekuje i značajno smanjenje prihoda u općinskom budžetu u narednom periodu.
„U svemu ovome najvažnije nam je zdravlje, sigurnost i sve ostale potrebe naših sugrađana“, zaključio je načelnik Smajić, te iskazao očekivanje da će se dobrom saradnjom sa Vladom KS i svim drugim nivoima vlasti kroz primjenu svih najavljenih i donesenih mjera uspjeti amortizovati dobar dio problema koje očekujemo u narednom periodu.

/preuzeto sa vlada.ks.gov.ba/