Naslovnica VIJESTI INFO NA ORLIĆU OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA UBISTVA KENANA DEMIROVIĆA

NA ORLIĆU OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA UBISTVA KENANA DEMIROVIĆA

284

U blizini mezarja Orlić na Kobiljoj Glavi danas je obilježena 30. godišnjica svirepog ubistva Kenana Demirovića, prve žrtve agresije na teritoriji općine Vogošća. Kenan je ubijen 2. marta 1992. godine kada je imao nepunih 18 godina života od svojih dojučerašnjih komšija srpske nacionalnosti. Današnjem događaju kojeg je organizovalo udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća prisustvovale su delagacije Općine Vogošća, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, predstavnici boračkih udruženja, političkih stranaka i članovi porodice Demirović, među kojima je bio i Kenanov tetak Avdo Hebib koji je u to vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova Republike BiH.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Vogošća Edin Smajić naglasio je da je rahmetli Kenan Demirović bio dobar momak, sportista i vrijedan student kojeg je zadesila sudbina koju će kasnije u godinama agresije doživjeti mnogi Vogošćani.

Važno je da čuvamo instituciju sjećanja zbog prošlosti, ali i zbog generacija koje dolaze i koje trebaju znati šta se dešavalo na ovim prostorima, rekao je Džafer Dević, sekretar UB „Patriotska liga Vogošća“. Nažalost, ni nakon 30 godina za ubistvo mladića Kenana Demirovića niko nije odgovarao.