Naslovnica VIJESTI INFO NA GORI MEDVJED OPUSTOŠIO PČELINJAK MIRE KNEŽEVIĆ

NA GORI MEDVJED OPUSTOŠIO PČELINJAK MIRE KNEŽEVIĆ

465

Da su divlje životinje sve prisutnije u naseljima i da se više ne plaše ljudi, potvrđuje i posljednji primjer zabilježen na Gori. Tokom ove sedmice u dva navrata medvjed je ušao u pčelinjak postavljen kraj vikendice Mire Knežević i napravio priličnu štetu na košnicama.

“Došao je prije nekoliko noći i uništio mi jednu košnicu, ja sam mislila neće više dolaziti, međutim došao je sinoć i uništio još jednu. Ja imam samo jednu poruku, šta će biti kada uništi preostale košnice, hoće li krenuti dalje, moja prva komšinica je stara žena. Molim nadležne, lovce da dislociraju medvjeda, da ga vrate u prijeratno stanište da ga hrane ako treba, jer naša su sela na obroncima šuma, ako se to ne učini iselit će se sela.” – rekla je u izjavi za TV Vogošća Mira Knežević.

Na licu mjesta danas su se našli i članovi lovačkog udruženja „Lane“. Glavni lovovođa Nusret Kulo kaže da razumije zabrinutost zbog nezvanog gosta, ali da su za ovakve pojave dobrim dijelom odgovorni sami ljudi. “Ljudi sve dublje ulaze u šume, uništavaju, beru šumske plodove kojima se hrane šumske životinje, divljač se uznemirava. U ovom konkretnom slučaju pčelinjak nije bio ograđen sve je otvoreno i dostupno medvjedu. Mi ćemo tokom dana organizovati hajku, kako bi ga vratili dublje u šumu, ako to ne uspije morat ćemo angažovati veterinare da ga uspavaju i izmjeste negdje. Nedavno smo imali mladunče na Vratniku, to je zbog četverotočkaša koji zalaze sve dublje u šumu, ugrožavaju staništa divljači i oni se dezorjentišu i izlaze pa odlutaju gdje nikada nisu.” –  rekao je Nusret Kulo.

U popodnevnim satima organizovana je hajka na medvjeda koja bi trebala rezultirat njegovim vraćanjem dublje u šumu. Ukoliko hajka ne postigne željene efekte morat će se posegnut za drugim zakonom predviđenim mjerama.