Naslovnica VIJESTI INFO NA 13. SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA USVOJEN PRIJEDLOG ODLUKE O USVAJANJU ELABORATA...

NA 13. SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA USVOJEN PRIJEDLOG ODLUKE O USVAJANJU ELABORATA O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVNIH POVRŠINA

300

Na 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća značajnu pažnju izazvao je prijedlog Odluke o usvajanju elaborata o privremenom korištenju javnih površina na području Općine Vogošća. Prema riječima pomoćnika načelnika Fetaha Kadrića riječ je o prvom iz seta dokumenata koji su planirani da se pripreme u narednom periodu i koji će olakšati razvoj naše općine. Odluka je dobila jednoglasnu podršku prisutnih vijećnika.

Općina Vogošća je među prvima u BiH pokrenula inicijativu da se Elaboratom utvrdi koje javne površine se mogu izdavati u zakup, a da ne ometaju normalno i sigurno kretanje pješaka. Donošenjem Elaborata skraćena je procedura oko zauzimanja javnih površina. Javne površine se privremeno mogu koristiti za održavanje kulturnih, zabavnih, sportskih, humanitarnih i drugih manifestacija. Kao javne površine privremeno se mogu koristiti pješačke saobraćajnice i trotoari, staze javnih zelenih površina, te neizgrađeno građevinsko, izuzeto zemljište.