Naslovnica VIJESTI INFO MOBITELI U ŠKOLAMA, DA ILI NE?

MOBITELI U ŠKOLAMA, DA ILI NE?

80

Korištenje mobilnih telefona postalo je toliko često da se ponekad pitamo možemo li više uopšte funkcionisati bez njih? Mobitele danas imaju gotovo svi, od najmlađih do najstarijih, i koriste ih u gotovo svim prilikama. Ovih dana ponovo je aktuelna tema treba li i zašto koristiti mobitele u školama? Jedni su za, drugi protiv i svi imaju svoje razloge. Činjenica je, što je potvrđeno u nekim svjetskim zemljama, da mobiteli utiču na slabiju koncentraciju učenika tokom nastave.

U OŠ „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu nastavničko vijeće je prije tri godine donijelo Odluku o zabrani korištenja mobitela tokom trajanja časa. Pa ipak, mobiteli se u nastavi mogu koristiti u cilju unapređenja nastavnog procesa.

Prilikom posjete ovoj školi prisustvovali smo času njemačkog jezika za sedmi razred. Nastavnica njemačkog jezika Mirela praktično nam je pokazala kako potpuno drugačiji pristup nastavi kod učenika utiče da oni kroz zabavu i interakciju stiču nova znanja i savladavaju nastavno gradivo. Sa osmijesima na licu, uz ples i pjesmu na njemačkom jeziku, mobiteli im nisu bili ni na kraj pameti.