Naslovnica VIJESTI INFO MJERENJEM NIVOA ŠEĆERA U KRVI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

MJERENJEM NIVOA ŠEĆERA U KRVI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

128

U povodu Svjetskog dana dijabetesa koji se obilježava 14.novembra organizovane su različite aktivnosti kako bi se podigla svijest javnosti o ovoj bolesti. Građani su danas imali priliku besplatno u apotekama izmjeriti nivo šećera u u krvi i dobiti savjet u slučaju da je povišen.

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. novembar dvadeset i prvu godinu zaredom, u skaldu sa preporukom Međunarodne dijabetičke federacije. Fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.