Naslovnica VIJESTI INFO MINISTAR KATICA POSJETIO VOGOŠĆU: SIGURONOSNA SITUACIJA JE DOBRA, ALI IMA JOŠ PROSTORA...

MINISTAR KATICA POSJETIO VOGOŠĆU: SIGURONOSNA SITUACIJA JE DOBRA, ALI IMA JOŠ PROSTORA ZA UNAPREĐENJA

159

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica posjetio je danas Općinu Vogošća gdje se sastao sa načelnikom Edinom Smajićem, sa kojim je razgovarao aktuelnoj o sigurnosno – saobraćajnoj situaciji na području općine Vogošća, načinima unapređenja i drugim aktuelnim pitanjima.

Tokom sastanka načelnik Smajić je istakao tri ključna segmenta – problem nedovoljnog broja policajaca u Vogošći,  potrebu policijskih intervencija u regulisanju saobraćaja, naročito na raskrsnici ulica Igmanska i Akifa ef. Biserovića u vrijeme  kada semafori nisu u funkciji.  Načelnik Smajić je  napomenuo kako bi sigurnosnoj situaciji umnogome pomoglo ukoliko bi bio nastavljen projekat uspostavljanja video nadzora. Radi se o projektu koji je Općina Vogošća za sada realizovala sredstvima iz općinskog budžeta, ali nastavak procesa zahtjeva značajna ulaganja koja prevazilaze mogućnosti same općine.

Ministar Katica je sigurnosnu situaciju u Vogošći ocijenio kao zadovoljavajuću, ali je izrazio zadovoljstvo što je na sastanku čuo prijedloge koji sigurno mogu unaprijediti dostignuti nivo sigurnosti. Mnogi od tih prijedloga, prema riječima ministra, apsolutno se uklapaju i u planove Ministarstva unutrašnjih poslova. Posebno se to odnosi na projekat pokrivanja područja Kantona Sarajevo video nadzorom što će biti jedan od prioritetnih projekata ovog ministarstva. Složio se da je potrebno veće prisustvo policijskih službenika u zajednici i najavio za proljeće 2020. godine novu pravnu regulativu kojom se to prisustvo namjerava postići. Također je dodao da bi u budućnosti veći broj  policijskih  službenika  trebao biti  na terenu. Preuzeo je i obavezu da provjeri mogućnosti kako da se što kvalitetnije riješi problem sa isključivanjem semafora na način da se ne koči nesmetan protok saobraćaja, ali i da stanovnici Vogošće imaju neometan pristup magistralnom putu M-18 i komunikaciju između sjevernog i južnog dijela Vogošće.

Nezaobilazna tema sastanka je bila i migrantska kriza i najave kako postoje ideja da se ona rješava koncentrisanjem migranata u centre smještene u i oko Sarajeva. Kao jedan od takvih centara pominjana je i kasarna u Semizovcu. Saglasni su  u ocjeni da se ovaj problem mora rješavati na državnom nivou, iznalaženjem sveobuhvatnog i strateškog rješavanja problema u skladu sa dobrim praksama iz susjednih zemalja. A dio tog rješenja sigurno ne mogu biti neperspektivni vojni objekti poput kasarne u Semizovcu koja je potpuno neuslovni za smještaj ljudi.

I načelnik i ministar današnji sastanak su ocijenili izuzetno korisnim uz dogovor da komunikacija između njih ostane kontinuirana kako bi se problemi sa kojima se građani susreću što brže i efikasnije rješavali.