Naslovnica VIJESTI INFO MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA SRETAN 12. MAJ, NJIHOV DAN

MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA SRETAN 12. MAJ, NJIHOV DAN

132

I 12. maja na svoj Dan medicinske sestre i tehničari se nalaze na radnim mjestima i odgovorno i sa empatijom obavljaju dnevne poslove. Ne odustaju pred izazovima i vanrednim situacijama iako su nerijetko i sami ugroženi, kao što je to bilo tokom pandemija korona virusa. Teret pandemije velikim dijelom nosile su medicinske sestre/tehničari, radeći u nehumanim i često životno ugrožavajućim uslovima, ali predano se boreći za život svakog pacijenta.

O njihovom Danu razgovarali smo sa glavnom medicinskom sestrom u DZ Vogošća Nihadom Kulovac. Ova ljupka i nasmijana žena nam je objašnjavala kako izgleda svakodnevnica kod medicinskih sestara i tehničara i koliko je važno pacijentima pružiti što kvalitetniju uslugu. Riječ je o izuzetno humanom pozivu koji se ne može raditi bez ljubavi, dodaje Nihada. Ono što je zabrinjavajuće je da sve više zdravstvenih radnika napuštaju našu i odlaze u druge zemlje u kojima imaju bolju perspektivu i mogućnost zaposlenja sa većim primanjima. Mladi ljekari i medicinske sestre i tehničari su tokom pandemije odgovorili teškom zadatku pred kojim su se našli, ali nažalost većina njih nije dobila stalni posao.

Medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo njihov Dan uz nadu da će se prepoznati značaj njihove uloge u društvu, jer će tako postati još snažniji, spremniji i zadovoljniji pri suočavanju sa budućim izazovima.