Naslovnica VIJESTI INFO MALIŠANI VRTIĆA “AMEL I NUR” POSJETILI SPOMEN SOBU ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA...

MALIŠANI VRTIĆA “AMEL I NUR” POSJETILI SPOMEN SOBU ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA OPĆINE VOGOŠĆA

108

U povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH  mališani produženog boravka Amel i Nur posjetili su „Spomen sobu šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća,  u pratnji učiteljica. Bila je ovo prilika da pogledaju razne eksponate iz vremena narodno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine. Učiteljica Azra Kožljak ističe da je izuzetno bitno održavati kulturu sjećanja  i običaje posjete spomen obilježjima kao i spomen sobe. Da od malih nogu uče djecu kako se voli domovina. Pri samom ulasku u spomen sobu dječica su pokazala veliko interesovanje, zanimalo ih je sve što se tu nalazi, neki su nam kazali da su im najzanimljivije stvari poput šljemova, opreme ali i slike šehida i poginulih boraca.

Kroz prostor ove spomen sobe prošli su mnogi  učenici vogošćanskih škola, a obišle su je i brojne delegacije boračkih i drugih udruženja te delegacije nadležnih institucija vlasti i drugih općina sa područja Kantona Sarajevo. Iz Udruženja „Haber“ su istakli da su izuzetno ponosni što svakim danim dolazi sve više posjetitelja, što se proširilo interesovanje za događaje iz perioda 1992-1995.godine.

Na ovom mjestu posjetioci mogu pročitati imena vogošćanskih heroja, vidjeti njihove rijetke fotografije i snimke, pogledati dokumetrane filmove i druge pisane materijale koji zasigurno imaju ogromnu historijsku i sentimentalnu vrijednost.