Naslovnica VIJESTI INFO MALA ŠKOLA RIBOLOVA ZA NAJMLAĐE ČLANOVE UDRUŽENJA SRD VOGOŠĆA

MALA ŠKOLA RIBOLOVA ZA NAJMLAĐE ČLANOVE UDRUŽENJA SRD VOGOŠĆA

285

Udruženje SRD Vogošća proteklog vikenda započelo je sa relizacijom projekta pod nazivom  „Mala škola ribolova“  koju je ove je godine pomoglo organizovati i realizovati i Udruženje „Zelene beretke“.  Teoretskom i praktičnom dijelu prisustvovali su dječaci i djevojčice, članovi sekcije Izviđača.

Sve ih je pozdravio prof. Mahir Gajević sa Katedre za Biologiju PMF-a u Sarajevu, koji je u teoretskom dijelu nastave  govorio o  temama iz oblasti “Očuvanja čovjekove okoline”, naglašavajući važnost i ulogu vodnog bogatstva. Prof. Gajević  je govorio i o višestrukoj  ulozi koju ribe imaju  u vodenim ekosistemima,  te dodao da predstavljaju jedan od najboljih indikatora njihovog kvaliteta.

“Ribe kao najbrojnija i najraznovrsnija skupina kičmenjaka čine značajan dio ukupne biološke raznolikosti.  Razlozi njihove ugroženosti su različi, a kao najčešći su zagađenje vodenih ekosistema, degradacija staništa, regulacija vodotokova i unos alohtonih vrsta”. – istakao je tokom svog izlaganja.

U praktičnom dijelu nastave polaznicima “Male škole ribolova”, uspješni stariji članovi Udruženja SRD Vogošća su pokazali kako vezati udice, stavljati mamce, opterećenje plovka  i slično. Školi ribolova je prisustvovalo tridesetak zainteresovanih polaznika. Svima su uručene članske kartice Udruženja SRD Vogošća čime su postali najmlađi članovi ovog udruženja.