Naslovnica VIJESTI INFO LOVAČKO DRUŠTVO „LANE“ BRINE O POVRIJEĐENIM ŽIVOTINJAMA U AZILU

LOVAČKO DRUŠTVO „LANE“ BRINE O POVRIJEĐENIM ŽIVOTINJAMA U AZILU

40

Prije nekoliko godina na lokalitetu Grabljive njive otvoren je azil za prihvat povrijeđenih životinja o kojima brine Udruženje lovačkog drušvta „Lane“. U razgovoru sa glavnim lovovođom Kulom, saznajemo da u azilu koji je u funkciji, trenutno se nalaze dvije mlađe divlje svinje. Članovi ovog društva redovno obilaze i hrane povrijeđenu divljač a one koje se oporave budu puštene u prirodu.

Gospodin  Kulo istiće i druge aktivnosti koje se provode u lovačkom društvu „Lane“. Kažu da imaju dosta akcija u  lovištu kao što je posipanje hrane za divljač, na uređenju staza, uređenju lovno tehničkih objekata i td. Lovci to rade po grupama i također rade na uništavanju štetočina i obilasku lovišta u slučaju krivolovaca, kojih na svu sreću za sada nema, ali ipak obilaze radi preventive, kazao je Kulo.

S obzirom na skoriji početak lovne sezone, iz Udruženja lovačkog društva „Lane“  apeluju na sve zaljubljenike u prirodu, planinare, sakupljače na ljekovito bilje, da tokom otvorene lovne sezone izbjegavaju lovna područja.