Naslovnica VIJESTI INFO KRIZNE SITUACIJE ISPIT PROFESIONALIZMA SVIH MEDIJSKIH RADNIKA

KRIZNE SITUACIJE ISPIT PROFESIONALIZMA SVIH MEDIJSKIH RADNIKA

89

Novinari svakodnevno izvještavaju sa različitih mjesta, donose novosti, tragaju za vijestima, pričaju neispričane priče. Svaki dan je drugačiji i novi je profesionalni i ljudski  izazov.  Novinarstvo u kriznim i  teškim sutacijama posebano je iskustvo,  zahtijeva nepristrasnost,  brze reakcije i prije svega tačne i blagovremene informacije.  Krizne situacije ne poznaju radno vrijeme, manjak uposlenika i sve drugo što se u optimalnim  uslovima može smatrati objektivnom teškoćom u obavljanju  zadataka.

Medijski radnici su profesionalci koji bez razmišljanja o mogućim posljedicama po svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica, časno  rade svoj posao.  Prenose činjenice, rade za opću dobrobit, bez razmišljanja o ličnim interesima.  Primarni zadatak nas u RTV Vogošća je lokalnom stanovništvu pružiti informacije o dešavanjima na području općine Vogošća. Skladno trenutnoj situaciji, a koja se odnosi na pandemiju koronavirusa, reorganizovali smo rad, prilagodili trenutnim uslovima i preporukama Kriznog štaba Općine Vogošća. Osim dnevnih smjena na stand bayu smo 24 sata, spremni reagovati po potrebi.

Društvo novinara BiH donijelo je set preporuka za odgovorno izvještavanje o koronavirusu. Izvještaji ne smiju biti senzacionalistički i stvarati paniku među stanovništvom.  Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine, ističe kako nije vrijeme lajkova i da novinari sada kao nikada ranije moraju slijediti etičke standarde novinarstva.

Novinarstvo je prije svega odgovoran posao, koji se radi bez radnog vremena, časno i pošteno uvijek.  Samo tako novinari su dio sistema kojem se vjeruje.  Cijeneći važnost trenutka u kojem živimo i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, pozivamo naše sugrađane na maksimalnu saradnju i međusobno uvažavanje, samo tako s uspjehom ćemo prevazići i najteže krize.