Naslovnica VIJESTI INFO KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE?

KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE?

127

Posljednje sedmice u oktobru pomičemo kazaljke na satu i prelazimo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Pomicanjem kazaljki jedan sat unatrag, odnosno s 3 sata ujutro na 2 sata, u nedjelju, 27. Oktobra, završilo je ljetno računanje vremena u ovoj godini.

Kraći dani koji nas očekuju prelaskom na zimsko računanje vremena utječu i na raspoloženje. Saznali smo šta kažu građani Vogošće o uticaju i prilagođavanju na zimsko računanje vremena.  Većini odgovara što mogu spavati sat duže, no oko 17 sati već pada mrak. Kao posljedica promjene sata, kraćih dana i dužih noći te samim time i manje izloženosti Sunčevoj svjetlosti, dolazi do oiremećenog lučenja melanonina, hormona koji se izlučuje kada padne mrak, i serotonina, jednog od hormona sreće, zbog čega se pojedine osobe mogu osjećati depresivno.

Iako smo prelaskom na zimsko računanje vremena  dobili dodatni sat sna, svaka promjena, pa i ona koja se na prvi pogled čini kao pozitivna, utječe na naš bioritam i potrebno je određeno vrijeme da se tijelo privikne na promjenu.

Prije nego što se razveselite zbog toga što ćete spavati sat duže, bilo bi dobro ovu promjenu uzeti s dozom opreza jer pomicanje sata može ozbiljno naštetiti zdravlju.