Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI DRUGIH RAZREDA SŠC VOGOŠĆA U POSJETI MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA POTOČARI

UČENICI DRUGIH RAZREDA SŠC VOGOŠĆA U POSJETI MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA POTOČARI

322

Jutros su učenici drugih razreda Srednjoškolskog centra Vogošća otputovali u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Putovanja učenika srednjih škola u Potočare već drugu godinu finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Po dolasku u Memorijalni centar u Potočarima, za učenike drugih razreda Srednjoškolskog centra planiran je obilazak mezarja kako bi učenici odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995. godine.

Predviđeno je i održavanje historijskog časa a potom i video projekcija o genocidu u Srebrenici. Na ovaj način želi se kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini, razvijati patriotska osjećanja kod učenika, te prenijeti opisi događaja koji su uslijedili u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ovo će biti prilika za učenike da se upoznaju sa događajima iz nedavne prošlosti, uz poruku da se takvi događaji pamte i nikada ne ponove.

Poruka ovog putovanja je da učenici odu s jednim, a vrate se drugim, snažnijim emocijama i novim saznanjima o mjestu koje svjedoči o potresnim i bolnim pričama koje je preživio narod ovog podneblja.