Naslovnica VIJESTI INFO JOVANU TINTORU 11 GODINA ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI

JOVANU TINTORU 11 GODINA ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI

314

Sud BiH prvostepenom presudom je osudio Jovana Tintora, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba opštine Vogošća, na 11 godina zatvora.
Tintor je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine. Oslobođen je po jednoj tački optužnice.
Proglašen je krivim za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći.
“Vijeće je našlo da je optuženi počinio zločin protiv čovječnosti progonom. Analizom materijalnih dokaza je zaključilo da je optuženi počinio ovo djelo učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom da se sprovede Uputstvo srpskog naroda u vanrednim okolnostima, sa kojim planovima je optuženi bio upoznat”, rekla je predsjednica Vijeća Minka Kreho.
Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.
Optuženi je oslobođen pokrivanja troškova postupka, a produžen mu je pritvor.
Oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima su upućeni na parnicu.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

/PREUZETO SA BIRN BIH/