Naslovnica VIJESTI INFO JOŠ JEDNA REEKSHUMACIJA U MEZARJU TIHOVIĆI

JOŠ JEDNA REEKSHUMACIJA U MEZARJU TIHOVIĆI

121

U Šehidskom mezarju Tihovići,  prije dvije godine, reekshumirani su posmrtni ostaci žrtava  identificiranih klasičnom metodom s ciljem provjere njihovog identiteta DNK analizom i kompletiranja njihovih tijela. Tada su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u Šehidskom mezarju Tihovići otvorena ukupno četiri mezara iz kojih su reekshumirani posmrtni ostaci žrtava koje su ukopane pod imenima Bešir Halač, Fehim Halač, Sead Kahriman i Kasim Hadžić.

Njihovi posmrtni ostaci su  identifikovani  klasičnom metodom, prepoznavanja nakon čega su i ukopani pod tim imenima. Dodatni posmrtni ostaci istih  žrtava pronađeni su  pregledom stanja i  DNK analizom posmrtnih ostataka u mrtvačnici JKP „Gradska groblja” Visoko, a koji su kasnije ekshumirani na lokalitetu sela Ravne na području općine Ilijaš. Kako bi se utvrdilo da li  posmrtni ostaci pripadaju žrtvama pod čijim imenima su ukopani i radi objedinjavanja  naknadno pronađenih posmrtnih ostaka urađena je antropološka i sudsko – medicinska obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, a uzeti su i rezervni uzorci krvi od porodice radi DNK analize.

“Nakon uzimanja uzoraka krvi od porodica koje su svoje najmilije identifikovali klasičnom metodom, pristigli nalazi DNK kontrole  pokazali su  da se među dijelovima posmrtnh ostataka reekshumiranih osoba nalaze  dijelovi ostataka nekih drugih lica, a da su dijelovi njihovih tijela među do sada neidentifikovanim osobama čiji se posmrtni ostaci  nalaze u prosekturi “Gradskih grobalja” u Visokom.  –  rekao je Mujo Hadžiomerović, direktor kolegija direktora Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

Prema  riječima Eme Čekić, predsjednice Udruženja „Porodice nestalih” Općine Vogošća, nakon ovog postupka bit će kompletirani posmrtni ostaci  do sada pronađenih i ukopanih lica ubijenih tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. – 1995. godine i otklonjene sve nedoumice vezane za to da li je ispod nekog nišana sa imenom i prezimenom uistinu ukopana ta osoba.

Obzirom da se novim reekshmacijma, porodice nestalih izlažu dodatnim traumama, u cilju rješavanja ovog problema, Državna komisija za traženje nestalih osoba, održala je sastanak sa porodicama nestalih iz Tihovića. Reekshmacija je započela je danas (20.06. 2022.) na Šehidskom mezarju u Tihovićima i trajat će do 24. juna ove godine.