Naslovnica VIJESTI INFO IZGRADNJA TUNELA KOBILJA GLAVA NAJZAHTJEVNIJI JE DIO PROJEKTA PRVE TRANSVERZALE

IZGRADNJA TUNELA KOBILJA GLAVA NAJZAHTJEVNIJI JE DIO PROJEKTA PRVE TRANSVERZALE

257

Polovinom juna ove godine počeli su pripremni radovi za izgradnju tunela Kobilja Glava koji će se graditi dvije godine, a projekat će koštati 31 milion eura. Izgradnja tunela dužine 682 metra najzahtjevniji je dio projekta izgradnje prve transverzale, kojom će se riješti pitanje velikih saobraćajnih gužvi na dijelu magistralnog puta M-18 od Sarajeva do Vogošće.

Općinski načelnik Edin Smajić ističe da je u historiji Općine Vogošća urađeno mnogo projekata, ali da je izgradnja Prve transverzale najvažniji. Dodao je da je početak radova na izgradnji tunela rezultat dugogodišnjih napora općinske administracije. Smajić smatra da će Prva transverzala, osim popravljanja kvaliteta i frekvencije saobraćaja, biti i generator daljeg razvoja Vogošće. Izvođač radova je firma „Euro Asfalt“, a rok za izvođenje radova na izgradnji tunela „Kobilja Glava „ je dvije godine.

Radovi na projektu izgradnje tunela bit će izvođeni u dvije sekcije: Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.