Naslovnica VIJESTI INFO HALIL KARAHMET: GODIŠNJICA REINTEGRACIJE POSEBNA JE EMOCIJA UVIJEK

HALIL KARAHMET: GODIŠNJICA REINTEGRACIJE POSEBNA JE EMOCIJA UVIJEK

410

Poslije skoro četiri godine okupacije 23. februara 1996.godine policija Federacije BiH je ušla u Vogošću. Prisjećajući se tog dana  Halil Karahmet, tadašnji predsjednik Skupštine opštine Vogošća i jedan od ljudi koji su među prvima ušli u oslobođenu Vogošću,  kaže da nije bilo jednostavno jer se nije znalo šta će se zateći ovdje.

Ulaskom u Vogošću dočekale su ih ruševine, brojne stambene jedinice bile su devastirane, deponije smeća na svakom koraku, zapuštena i skoro neprepoznatljiva, Općina Vogošća je dočekala  reintegraciju u  sastav Federacije Bosne i Hercegovine.

Karahmet se prisjetio i  priprema za ulazak u Vogošću, koje su  bile opsežne, temeljite i jako pažljivo planirane.  Nakon skoro četiri godine trebalo je vrati život, u opustošeni grad, revitalizirati privredu, uspostaviti komunikacije sa drugim dijelovima grada,  školski i zdravstveni sistem, pomoći povratničkom stanovništvu da obnovi imanja i započne novi život…

Općina Vogošća danas je jedna od najuspješnijih općina. U  Vogošći  vlada jedna dobra atmosfera i grad se razvija na razne načine, istako je Karahmet.

Prije 22 godine veći dio općine Vogošća reintegrisan je u ustavno-pravni poredak FBiH.  23. februar – Dan reintegracije za općinu Vogošća,  historijski je značajan, jer predstavlja  prekretnicu u političkom i ekonomskom razvoju naše općine.