Naslovnica VIJESTI INFO FARUK DEVIĆ PONOVO NA ČELU STUDENTSKOG PARLAMENTA SARAJEVSKOG UNIVERZITETA

FARUK DEVIĆ PONOVO NA ČELU STUDENTSKOG PARLAMENTA SARAJEVSKOG UNIVERZITETA

158

Student Pravnog fakulteta, Vogošćanin  Faruk Dević, ponovo je izabran za predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Ovo je njegov drugi  uzastopni mandat. Prvi put za predsjednika je izabran u novembru 2020. godine.   Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je jedino legitimno i legalno krovno predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu i njega čine vijeća studenata svih 26 fakulteta i akademija koji su sastavni dio SPUS-a.

Na prijedlog Devića je na Skupštini SPUS-a  jednoglasno usvojena Studentska deklaracija kao strateški dokument za razvoj visokog obrazovanja, ali i progres cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva.

“Osnovni zadatak Studentskog parlamenta je zaštita prava i zastupanje interesa svih studenata kao i podizanje kvaliteta svih procesa u nastavi koja se odvija na fakultetima i akademijama. Neke od spomenutih ideja i ciljeva djelovanja koji su postavljeni, proizašli su iz diskusija sa studentima u prethodnom periodu, ali i na samoj sjednici Skupštine.” – ističe Dević.

Novo rukovodstvo je predstavilo plan rada koji će se primarno  fokusirati  na ideje i projekte koji će poboljšati cjelokupni standard studentskog života, odvijanja nastavnog procesa s težnjom ka izvrsnosti studenata Univerziteta u Sarajevu, kao primarnom cilju SPUS-a.