Naslovnica VIJESTI INFO DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA: POZIV RODITELJIMA PREDŠKOLSKE DJECE ZA SISTEMATSKE PREGLEDE

DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA: POZIV RODITELJIMA PREDŠKOLSKE DJECE ZA SISTEMATSKE PREGLEDE

159

Zbog određenih zakonskih izmjena od ove godine, sistematski pregledi djece za upis u školu se odvijaju nešto ranije. Iz Doma zdravlja Vogošća pozivaju roditelje djece rođene 2015. godine da se jave za sistematski pregled kako bi i upis u školu bio na vrijeme.

“Sistematski pregledi djece za upis u školu su obavezni i usmjereni su na ocjenu fizičkog i psihičkog stanja djeteta, na pravovremeno otkrivanje poremećaja vida, strabizma, oštećenja sluha i razvoja govora, otkrivanje ortopedskih anomalija, ocjenu stanja zuba (karijes i ortodontske anomalije), kao i uočavanje bilo kakvog drugog poremećaja zdravlja djeteta.” – rekla je danas dr. Elvira Duraković – Bahador. specijalista pedijatar u DZ Vogošća.

Po zakazivanju sistematski pregledi obavljaju se u Savjetovalištu za zdravu djecu u sklopu predškolskih dispanzera JU Dom zdravlja Vogošća.  Roditelji trebaju telefonski kontaktirati nadležne dispanzere za predškolsku djecu  kako bi dobili termin za sistematski pregled djece za upis u prvi razred osnovne škole s ciljem  realizacije  sistematskog  pregleda i  propuštene vakcinacije/revakcinacije.