Naslovnica VIJESTI INFO DRUŽENJA PISACA I MALIŠANA U CENTRU „TETA PRIČALICA“ PRERASLA SU U TRADICIJU

DRUŽENJA PISACA I MALIŠANA U CENTRU „TETA PRIČALICA“ PRERASLA SU U TRADICIJU

184

Edukativno-kreativni centar „Teta Pričalica“ od samog početka svog rada organizuje druženja pisaca sa djecom. Današnji gost na druženju bio je poznati dječiji književnik Mirsad Bećirbašić koji je mališanima predstavio svoju knjigu „Ima nade sve dok ima čokolade“ ali i ostala svoja djela.
Jedan od najvećih uspjeha Centra je to što su ove posjete pisaca na neki način uspjeli pretvoriti u tradicija, rekla nam je danas direktorica Lidija Sejdinović.
„Kao što sam naziv našeg Centra kaže, nama su priče osnova rada i mi književnost koristimo kao odgojni alat, kao promociju kulture, kulture čitanja i razumijevanja i generalno ponašanja među djecom. Velika stvar je to što se velikani književne scene pojavljuju ovdje, što se odazivaju, što se vrlo rado druže sa djecom jer djeca na taj način odmah zavole knjige koje im se promovišu i dobivaju prave uzore koji su im važni. Tako da mi pravimo jednu drugu vrstu influensera u našoj maloj zajednici.“

Vesele dječije oči i brojna pitanja inspiracija su piscima za djecu da se druže sa mališanima i da im predstave svoje priče i pjesme. Mirsad Bećirbašić već je posjećivao centar „Teta Pričalica“ ali kaže da se uvijek rado vraća.
„Zaista je ugodno biti u sredini u kojoj je knjiga toliko značajna. Veliko je zadovoljstvo kad vas na samom ulazu dočeka knjiga i kad osjetite tu vizionarsku misiju koju ima ovaj Centar.“

I mališanima su ove posjete inspirativne. Pomažu im da prodube svoju ljubav prema knjigama, prema čitanju. U gostima piscima pronalaze svoje uzore pa se i sami okušaju u pisanju, kao Alina i Rejhan koji iza sebe već imaju nekoliko napisanih priča.
Djevojčicama i dječacima je to već postala navika i oni svoje priče pišu kontinuirano a u Centru „Teta Pričalica“ to vide kao ispunjenje njihove primarne svrhe i nadaju se da će uskoro imati i prave male afirmisane pisce.
U skladu sa svojim sloganom „Čitaj i rasti“ Edukativno-krativni centar „Teta Pričalica“ nastaviće i dalje sa organizacijom ovakvih druženja.