Naslovnica VIJESTI INFO DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA USKORO ĆE SE ZVATI “PRIM. DR. SAFET OMERSPAHIĆ”

DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA USKORO ĆE SE ZVATI “PRIM. DR. SAFET OMERSPAHIĆ”

1735

Bivši vijećnik u Općinskom vijeću Vogošća Zaim Šejto je još 2014. godine pokrenuo inicijativu da se Dom zdravlja Vogošća nazove po rahmetli prim. dr. Safetu Omerspahiću. Incijativa je jednoglasno usvojena na 13. sjednici Općinskog vijeća Vogošća koja je održana u decembru prošle godine. Usvojena inicijativa biće upućena Komisiji sa imenovanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Građani Vogošće i pacijenti kojima je prim. dr. Safet Omerspahić bio dugogodišnji ljekar porodične medicine slažu se sa predloženom inicijativom o davanju njegovog imena ovoj zdravstvenoj ustanovi. Već četvrtu godinu u organizaciji JU Dom zdravlja KS organizuje se Memorijalni malonogometni turnir „ prim.dr. Safet Omerspahić – Sajo“.

Podsjećamo, prim.dr.Safet Omerspahić preminuo je 15. juna 2014. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu 1992.godine. Bio je, kao pripadnik Patriotske lige, aktivno uključen u pripreme, a kasnije i odbranu Bosne i Hercegovine kao pripadnik Armije Republike BiH. Obavljao je dužnost načelnika Sanitetske službe trećeg bataljona 127. Viteške brigade. Na toj dužnosti dao je nesebičan doprinos u liječenju ranjenih saboraca na prvim borbenim linijama, ali i liječenju civilnog stanovništva. Specijalizirao je na Odsjeku porodične-obiteljske medicine 2002.godine. Radio je u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Organizaciona jedinica Dom zdravlja Vogošća kao ljekar porodične medicine, a na poslovima direktora vogošćanskog doma zdravlja od 2005. do 2012.godine. U mandatu vršenja dužnosti direktora dao je nesebičan doprinos u razvoju zdravstva što je prepoznala lokalna zajednica i dodijelila mu priznanje „Srebrna plaketa Općine Vogošća“. Bio je aktivan i u društveno-političkom životu lokalne zajednice unutar Stranke demokratske akcije, a bio je izabran i za vijećnika u Općinskom vijeću Vogošća. Primarijus je postao 2012.godine, a od septembra iste godine ponovo je imenovan za direktora Doma zdravlja Vogošća na kojoj ga je dužnosti zatekla smrt.