Naslovnica VIJESTI INFO DO KRAJA JANUARA TEMPERATURE U MINUSU

DO KRAJA JANUARA TEMPERATURE U MINUSU

147

Početak 2017.godine obilježili sniježne padavine i ekstremno niske temperature, koje su se u pojednim dijelovim naše zemlje spuštala i na -30 stepeni. Sarajevo je 7.decembra bilo najhladniji evropski grad s izmjerenih -26 stepeni celzijusa. Do kraja januara meteorolozi kažu da će  temperature u Bosni ostati u minusu. Bakir Krajinović, stručni saradnik u sektoru primjenjene meteorologije u Federalnom hidrometeorološkom zavodu izradio je petnaestodnevnu prognozu, koja se odnosi na period od 16. do 31.januara 2017.godine.

“Nestabilno vrijeme prognozira se za period od 16. do 24. januara. Očekuju se padavine umjerenog inteziteta, u Bosni snijeg, a kiša i susnježica u Hercegovini. Kratak period stabilnijeg vremena prognozira se od 25. do 28. januara, dok će krajem ovog mjeseca ponovno uslijediti period nestabilnih vremenskih prilika sa padavinama širom naše zemlje.

Jutarnje temperature od 16. do 28. januara u Bosni se očekuju od -10 do -5, a u Hercegovini od -2 do 3 stepena, dok će dnevne u Bosni biti od -5 do 0, a u Hercegovini od 3 do 8 °C.

Porast vrijednosti jutarnjih i dnevnih temperatura očekuje se od 29. januara, pa se minimalne temperature prognoziraju u Bosni od 0 do 5, a u Hercegovini 3 do 8 stepeni, maksimalne dnevne u Bosni kretat će se od 4 do 9, a u Hercegovini 8 do 13 °C.”