Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

79

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 21. novembar  Svjetskim danom televizije kako bi istaknula važnost i vrijednost mira i sigurnosti jer je u sedamdeset godina svojega postojanja televizija postala najutjecajnijim medijem, a čak 98 % kućanstava u svijetu svakodnevno gleda različite televizijske programe.

TV, televizija ili dalekovidnica ime je dobila od grčke riječi tele za daleko i latinske visio koja označava gledanje. U razvoj tog danas mnogima neophodnog otkrića bilo je uključeno mnoštvo znanstvenih umova; od Paul Nipkowa koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem.

Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije.

Nagledanije televizijske emisije danas su globalni događaji, kao što su Olimpijske igre i Svjetska prvenstva u fudbalu. Kao najrašireniji medij televizija mora biti vjerodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neprovjerenih informacija, lažnih vijesti i govora mržnje.