Naslovnica VIJESTI DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

121

Konzumiranje cigareta jedan je od najvećih uzroka negativnih posljedica za ljudsko zdravlje i okolinu. No , bez obzira na sve to i dalje veliki broj ljudi konzumira cigarete i druge proizvode za pušenje . Građani smatraju da česta poskupljenja cigareta ne mogu uticati na smanjenje broja pušača, jer će većina njih prije dati novaca za cigarete nego za hljeb. Provladava mišljenje da treba zabraniti pušenje na javnim mjestima, ali da je ipak na svakom pojedincu da odluči hoće li pušiti ili ne.

U Federaciji BiH Zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje  je u proceduri i trebao bi biti usvojen do kraja godine. Cilj je zaštiti i unaprijediti zdravlje građana. Zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih  proizvoda za pušenje u svim zatvorenim  javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevzu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojem se nalazi maloljetna osoba. Za prekršitelje su predviđene visoke novačane kazne.

Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je ovisnost o pušenju među bolesti a 31.maj proglašen je  svjetskim danom bez duhanskog dima. Svake godine se na današnji dan  SZO naglašava kako duhan ugrožava razvoj zemalja širom svijeta te poziva vlade da sprovedu oštre mjere kontrole duhana.