Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

55

Međunarodni dan muzeja prvi put obilježen je 18.maja  1977.godine. Akciju je pokrenuo Međunarodni savjet za muzeje s ciljem pažnje šire javnosti na kulturnu baštinu. Muzeji imaju važnu ulogu u društvu kao i očuvanju i tumačenju našeg naslijeđa.

Povodom obilježavanja dana muzeja posjetili smo  OŠ „Mirsad Prnjavorac“ gdje smo s učenicima i nastavnicom historije razgovarali o značaju muzeja i koliko se danas posjećuju muzeji. Nastavnica historije Nevzeta Redžepagić, istiće da treba ukazivati na značaj ove institucije. Prije pandemije korona virusa, učenici su redovno posjećivali muzej, u skopu nastavnog predmeta. Učenici šestog razreda kažu da su muzeji veoma bitni jer u njima čuvamo našu historiju i sve što je važno za očuvanje naše kulturne baštine.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, širom svijeta, muzeji otvaraju svoja vrata posjetiocima, omogućavaju im besplatne posjete izložbama, kao i niz manifestacija, priredbi i radionica u kojima posjetioci svih dobi i uzrasta mogu učestvovati, te na taj način podsjećaju širu javnost na kulturnu baštinu i značaj muzeja. Međutim, ove godine kao i prethodne zbog pandemije, Međunarodni dan muzeja nije organizovan kao što se to radilo prethodnih godina.