Naslovnica VIJESTI INFO DANAS NASTAVLJENO SUĐENJE JOVANU TINTORU

DANAS NASTAVLJENO SUĐENJE JOVANU TINTORU

288

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Jovanu Tinoru Joji za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vogošće u proljeće i ljeto 1992. godine. U ovom sudskom procesu biće saslušano više od 120 svjedoka, a da će iznošenjem nalaza i mišljenjem vještaka, kao i brojnim dokaznim materijalima biti dokazana odgovornost Jovana Tintora nada se i predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća Ema Čekić.

Gospođa Čekić očekuje i da svjedoci idu na suđenja gdje samo treba reći istinu o stradanju Vogošćana u vrijeme kada je odluke upravo donosio Jovan Tintor. Također, porodice koje tragaju za svojim najmilijim u Vogošći se nadaju da će suđenje Tintoru dati i određene odgovore na pitanje koje je već 25 godina bez odgovora- gdje su Vogošćani koji su odvedeni u nepoznato?! Za sve porodice žrtava suđenje Jovanu Tintoru predstavlja samo djelimičnu satisfakciju za počinjene zločine i nad civilima i logorašima nesrpske nacionalnosti u Vogošći.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, Tintor je optužen za nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje i tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Kao posljedica zločina, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je do kraja 1992. godine bilo prognano s područja Vogošće i okoline.