Naslovnica VIJESTI INFO DANAS JE U SŠC VOGOŠĆA ZAVRŠENA RADIONICA PROJEKTA “OČUVANJE OKOLINE POČINJE OD...

DANAS JE U SŠC VOGOŠĆA ZAVRŠENA RADIONICA PROJEKTA “OČUVANJE OKOLINE POČINJE OD TVOJE OKOLINE”

262

Udruženje „Mali svijet“ u sklopu projekta „Očuvanje okoline počinje od tvoje okoline“ kroz radionice i ekološke akcije sprovodi načine za poboljšanje i jačanje ekološke svijesti.

Danas je u SŠC Vogošća završena radionica na kojoj su učenici imali priliku da kroz crteže iskažu svoju svijest o zagađenju okoline.

Ekološka svijest kod djece i omladine se razvija u procesu vaspitanja i obrazovanja, a najvažniji faktor je svakako škola.

Prema riječima direktora SŠC Vogošća Saida Polje, cilj ekološkog obrazovanja i jeste da se dosegne ekološka svijest koja je neophodna da bi se  moglo pravilno odnositi prema životnoj sredini.

Učenici treba da steknu osnovna znanja o stanju životne sredine i procesima koji je otežavaju, da se razvije njihov pravilan odnos prema objektima prirode i da se obezbjedi njihovo lično i aktivno učešće na zaštiti ekoloških vrijednosti.

Pored teorijskog pristupa očuvanja okoline, ovo je lijep primjer kako se treba graditi i svijest o potrebi za očuvanjem i zaštitom životne sredine.

 

 

Samo zdrava i ekološki obrazovna okolina može da omogući zdrav opstanak budućih generacija.